Både de friske og strunke tulipaner og dem som trækker sig og folder sig ud er vidunderlige
Blondiner er dumme. Århusianere er værre. Sigøjnere stjæler, Finner går med kniv og alle over halvtreds er håbløse til IT. Fordomme har altid floreret.
Jeg bliver ofte spurgt: Hvordan kommer vi de fordomme til livs , der martrer mennekser i anden halvdel af deres arbejdsliv? De fyres først og hyres sidst. Det virker helt tåbeligt, når vi nu alle bliver meget ældre og lever de ekstra år med bedre helbred end tidligere generationer. Vi skal arbejde til vi dør – mindre hen and vejen, frivilligt eller lønnet – og være optaget af det undervejs.
Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at teams og virksomheder med en mangfoldighed af aldre, køn, religiøse overbevisninger, national herkomst, sexuelle orientering er mere innovative, tager bedre beslutninger og skaber trivsel. Jeg er heller ikke i tvivl om, at mange har samme opfattelse som jeg.
Hvad er det så, der får nogle til igen og igen at afvise ansøgere halvvejs i arbejdslivet?
Fordomme opstår ikke på grund af ideologier og overbevisninger, men derimod, fordi nogle mennesker har et stærkt ønske om at træffe hurtige og endegyldige beslutninger for at udrydde tvivl og flertydighed.
Vi kan nemt blive enige – hjemme privat rundt om spisebordet om, at mennekser med mere en 50 år i fødderne måske har andre lyster og evner, end de havde som 30 årige. Andre ja, men ikke nødvendigvis ringere. De fleste – vil jeg påstå – har en eller form for etisk retningslinje. I virkeligheden supplerer de to livsfaser – første halvdel og anden halvdel af arbejdslivet – godt hinanden. De unges hurtighed, energi og gejst kombineret med den erfaring og empati, man får med alderen skaber muligheder for arbejdspladser, som vi ikke tidligere har haft.
Midtvejs sker en forandring – fysisk, psykisk og hormonelt. Vi har her kun levet ca. 50 procent af vores voksne liv. I disse år ligger en naturlig transition – overgangsalderen, børnene flytter hjemmefra, karrieredrømmene ændrer sig, mange får lyst til at dykke ned i nyt og andet. Samfundet og ikke mindst teknologien udvikler sig konstant og stiller nye krav. Der ligger i disse år mulighed for udvikling snarere end afvikling.
Vi kan også blive enige om, at alder ikke kan bruges som kriterie som afslag. Det er endda forbudt ved lov. Og det giver heller ikke mening. Der er forskel på 60-årige – ligesom der er forskel på 28-årige. En på 60 kan være i fuld galop, og en på 28 kan være gået i stå med vom og høje tindinger. Lise Nørgaard skrev Matador i sine 60er. I dag kan man få børn som 25 årig, 35 årig 45 årig – trods forskellig kronologisk alder er man dag i samme livsfase.
Men når vi kommer på arbejde, er det som om de overbevisninger overtages af gængse fordomme om alderens svækkelse og ældres dårlige IT forudsætninger. Fordomme kommer ikke af ideologier og overbevisninger. Selvfølgelig er det nødvendigt at træffe beslutninger, og for at undgå usikkerhed i beslutningsfasen ligger det lige for at stole på det mest oplagte – og ofte den første – information, man får og træffe hurtige og endegyldige beslutninger for at udrydde tvivl og flertydighed. Og selvom man i denne travle proces tilbydes information, der modsiger beslutningerne, ignorerer beslutningstagerne det.
Det viser forskning gennemført af to belgiske forskere fra Ghent Universitet Arne Roets og Alain Van Hiel.https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0963721411424894
Af samme grund sætter fordomsfulde mennesker ofte også pris på autoriteter og følger sociale normer til punkt og prikke. Det gør det nemmere for dem at træffe beslutninger og følge med flertallet.
Det er således på den lange bane at fordomme kan påvirkes. Via information, uddannelse, samtaler, udvikling af ledere mv. at organisationer kan arbejde med bias og beslutninger i rekruttering kan påvirkes.