Jeg har skrevet en artikel orden udvikling karrierestigen tager i disse år. Vi ser af forskellige grunde en alternativ vej end op, op og op gennem organisationen. Den kalder jeg her karrierestien.
Fra timer til værdi
Lars har været finansdirektør i mange år. I år skal han aflevere sin 13. årsberetning. Han føler veneration for sin virksomhed, dog har han på det sidste mærket en lyst til at gøre plads til andre ambitioner. Han
er 59 år og planlægger at arbejde 10 år endnu. Det er nu, han skal forberede næste kapitel af arbejdslivet. På et stykke papir skriver han:
-
Fra CFO til direktør med andet ansvar og færre referencer
-
Fra faste årlige rutiner til varierende opgaver
-
Fra bestyrelsesmøder til udviklingsmøder
-
Fra timer til værdi
-
Fra fixed mindset til personlig udvikling og stadig læring
Efter at have summet over ordene indleder han en dialog med sin chef. Den kommer til at vare otte måneder. Det tager mere end en enkelt frokost at planlægge et sporskifte, som er til glæde for dem begge og progressivt for virksomheden.
De enes om, at Lars stopper som finansdirektør. En yngre er sat i stilling til posten. Lars skal fremover bruge sin indsigt i forretningsforståelse i opbygningen af en HUB for startups inden for virksomhedens felt. Lars får aftalt og finansieret en seksårsplan, som omfatter budget, mål, uddannelse og løn. Den får betydning for ham professionelt og privat. Han mister firmabilen, men får fredag fri.
Forestillingen om karrierestigen møder nu modstand som værende den eneste vej til lykke. Karrierestier er et alternativt og
et langt mere rummeligt begreb.
Vi taler om et liv i faser. Hver fase stiller krav til forholdet mellem arbejde og fritid. Man kan være i flere faser samtidig, f.eks. være på barsel og i talentudvikling eller være i gang med sin karriere nr. to og på nedsat tid. Ligesom Lars.
Forestillingen om, at karrieren skal være kontinuerlig og opretgående, har nærmest været livets ideal gennem århundrede. Karrierestigen er – lidt firkantet – baseret på det forhold, at der er to bevægelser i livet: Op og ned. Op mod Himmeriget, hvor lønnen er høj, forbrugsmulighederne store, og alt er på det tørre. Og ned og tilbage – mod helvede.
Den uddannelse, vi tog i ungdommen, er ikke tilstrækkelig i 40-50 år i et hastigt forandrende samfund. Desuden ses nu en tendens til at ville leve og nyde livet undervejs i stedet for som tidligere at arbejde ubrudt i mange år for så at nyde sit otium i få år.
Først nu må privatlivet fylde på arbejde. Dansk Industri opfordrer unge mænd til at tage barselsorlovvii. Performancefokuserede konsulenthuse opfordrer også til orlov, når en ny familie skal tage form. De investerer i medarbejdernes udvikling ved at forstå, hvad der rører sig i privatlivet. Det er greb til at fastholde dem, som de nødigt vil afgive til konkurrenten, og det øger ROI på den enkelte medarbejder.
En nummer to karriere
Megen forskning viser det – og vi ved det egentligt godt – at vi ændrer os undervejs i livet. Medarbejdere i anden halvdel af livet kan og vil noget andet, end de kunne og ville tidligere.
De fleste unge har en stor kapacitet til at lære nyt fra scratch. De kan lære, analysere og huske enorme mængder information hurtigt. F.eks. er det nemmere for yngre at lære et sprog. I de unge år lærer man på en base af flydende intelligens – evnen til at lære og løse udfordringer i nye situationer, der er uafhængige af allerede erhvervet viden.
Længere liv, der skal nydes undervejs
I de sidste 130 år er levetiden forlænget med omkring 30 åri. I år 1900 blev danskere 50 år.
I dag er middellevetiden omkring 80 årii . Og den stiger. Børn, der fødes i dag, vil blive 102 åriii – i snit. Vi forbliver yngre længere end tidligere generationeriv. For at samfundsøkonomien skal hængesammen, opfordrer regeringen til, at vi arbejder længerev, og for mange er det både meningsfuldt og nødvendigt selv at bidrage til finansieringen af sit længere liv.
Indtil nu har livet været indrettet i tre faser: Barndom og uddannelse – fuldtidsarbejde gennem 40 år – og så til sidst det søde liv, ens otium. Men vi lever længere, og de opgaver, vi skal løse, ændrer sig, så er der et behov for at skabe et liv, hvor arbejde, (videre) uddannelse, livsfaser og otium tænkes ind i arbejdslivet løbendevi.
Allerede i 40’erne topper denne flydende intelligens, men alle udvikler samtidigt en krystalliseret intelligens, som er evnen til at bruge de færdigheder, den viden og erfaring, man allerede tidligere har fået. Den ses gennem ordforrådet, almen viden og empati, som typisk forbedres med alderen. Ens ekspertise kan nu anvendes i andre sammenhænge. F.eks. vil man blive stadig bedre til at lede et møde, rådgive eller til at hjælpe andre på vej.
På et tidspunkt føler de fleste, at livet er andet end fast fuldtidsarbejde. Undersøgelser viser, at seniorer gerne arbejder længere, hvis de bl.a. kan få fleksibilitet som en del af pakkenviii.
Mange veje at gå
HR er begyndt at interessere sig for medarbejderes individuelle livsfaser, og hvordan en one-size-fits-me-tilgang kan gøre godt for medarbejderne og samtidig give en konkurrencemæssig fordel. Der tænkes i nye arbejds- processer og -strukturer og i at integrere nye stillinger i organisationen, f.eks. freelance, deltid, projektansættelser, delestillinger ix.
Arbejdsmarkedet bliver stadig mere komplekst, og det traditionelle syn på den klassiske karriere og et ubrudt CV erstattes af et patchwork-CV, hvor uddannelse, pauser, rejser, og private projekter optræder side om side med karriereinformation. Det åbner for alternative karrierestier som f.eks. porteføljekarriere og muligheden for at skabe flere karrierer i ét arbejdsliv.
Det kræver mod at agere på sin lyst til andet. Flere fortæller om frygten for at blive anset for at være uambitiøs og faldet af på den. Men det er jo ikke det, der er sagen, når planen er at bruge sine evner og erfaring på ny.
Ledelseshierarkiet
Med længere liv vil seniorer trone længere på de øvre poster i ledelseshierarkiet. Omend de er dygtige, så vil de spærre vejen for yngre karrierefokuserede, der som utålmodige heste vil skrabe i sandet og fristes af attraktive stillinger i konkurrerende virksomheder. Det kan give mening at tale om alternative karrierestier for netop seniorledere. Det er svært, for seniorer er vokset op med forestillingen om, at karrieren kun kan gå op – eller ned. Tanken om deroute fylder. Selvom lysten til forandring melder sig, så kan tanken om en mindre magtfuld position gøre, at man klamrer sig til sin position.
Hvo intet vover, intet vinder
Det kræver mod at agere på sin lyst til andet. Flere fortæller om frygten for at blive anset for at være uambitiøs og faldet af på den. Men det er jo ikke det, der er sagen, når planen er at bruge sine evner og erfaring på ny.
Umiddelbart kan det synes svært at finde en anden melodi. Overvejelser om, hvad man vil få – og miste, de fylder. Måske mistes privilegier, og man får en position i organisationen, der er meningsfuld, men ikke magtfuld. Til gengæld får man noget andet. Babysteps er vejen frem.
Samtale med en coach eller leder, der styrker den personlige kompetence, der ligger i at stille selvkritiske spørgsmål og agerer på svarene, er nødvendig. Sammen kan de innovere positioner, som er til gavn for medarbejderen, relationen og forretningen.
Pernille Lützhøft er taler på årets Træfpunkt HR / Lille Scene
Onsdag den 25. september Kl. 10.00–10.45
Kilder:
18 HRchefen l August 2024 l danskhr.dk
i https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=26827
ii https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/borgere/befolkning/middellevetid
iii https://www.dr.dk/nyheder/indland/halter-bagefter-andre-europaeiske-lande-danske- babyer-foedt-i-2021-kan-kun-forvente
iv https://pov.international/foraeldede-fordomme-dommer-folk-ude-alder/
v https://www.mm.dk/artikel/seniorer-vil-pensioneres-foer-tid-folketinget-vil-haeve- pensionsalderen
vi Scott, Andrew J. & Gratton, Lynda (2021) Det nye lange liv: – Sådan griber du mulighederne i en foranderlig verden. DJØF Forlag
vii https://dm.dk/akademikerbladet/aktuelt/2019/december/dansk-industri-vil-have-mere- oeremaerket-barsel-til-maend/
viii https://nfa.dk/da/nyt/nyheder/2024/fleksibilitet-i-seniorarbejdslivet
iX Gratton, Lynda (2022) Den hybride arbejdsplads – En guide til at redesigne arbejdet i organisationer. DJØF Forlag
x https://erfarne.ku.dk/udgivelser/podcast-de-erfarne/