Første halvdel af arbejdelivet er opvarmning. I anden halvdel sparker man den i mål.
I første del af livet uddannes og dannes man. Man får færdigheder, erfaringer og et perspektiv at navigere efter. I midten af 50’erne topper den følelsesmæssige intelligens, som giver mulighed for at kalibrere sin saft og kraft. Fra mere til bedre.
Nå nu hvor vi lever længere – hvad skal vi så lave? For mange er løsningen at arbejde længere tid. 50 år er midt i livet, men er nu også midt i karrieren, eftersom flere og flere arbejder til langt op i 70’erne eller begyndelse af 80’erne.
Hvad er mulighederne? Man kan blive ved med gøre det, man altid har gjort – eller skal prøve noget nyt? Lige nu ser jeg fire andre muligheder.
Det samme i andre sammenhænge – de færdigheder og erfaringer, man har fået gennem sin karrieren bringes i spil i en anden type virksomhed. Har man været eventkoordinator blive man naturlig rejseleder. IT kyndige, ledere og direktører praktiserer deres espertise i mindre start-ups indenfor et område, de ser mening med eller i non-profit organisationer, hvor deres kompetencer påny giver dem mening.
Interim Management – ens ekspertise kan have stor værdi for en anden virksomhed i en afgrænset periode. Man bliver en kapacitet for et halvt eller helt år. En løsning for mindre virksomheder, som hverken ser relevansen i eller har økonomisk mulighed for at fastansætte en sådan kapacitet. Man kan således varetage samme job i to-tre forskellige virksomheder.
Selvstændig iværksætter – i løbet af de sidste ti år er antallet af seniorer, der forsøger sig som iværksættere, næsten fordoblet. 50+ har et godt udgangspunkt, når man starter egen virksomhed. Mange år på arbejdsmarkedet har givet et godt netværk og typisk den viden og ro, der gør, at man tør tage springet. Det er aldrig for sent at føre drømmene til livs.
Et portefølje liv – et arbejdsliv, hvor indtægterne kommer fra forskellige steder. Man arbejder som freelance rådgiver, mentor, coach, underviser samtidig med, at man lejer sin bolig ud på AirBnB. Variation er en krydderi, fleksibilitet rart og ingen chef en lise.